skip to Main Content
De Chemotuin van het Tergooi Ziekenhuis

De Chemotuin van het Tergooi Ziekenhuis

19.7.2019

De Chemotuin van het Tergooi Ziekenhuis

In de tuin van ziekenhuis Tergooi in Hilversum is een houten paviljoen gebouwd waar patiënten chemotherapie in de buitenlucht kunnen krijgen. Het idee voor ‘de Chemotuin’ zoals het paviljoen wordt genoemd, komt van Pieter van den Berg, internist-oncoloog bij Tergooi. Het ontwerp is van Bart van der Salm. De houten structuur met glazen dak is geïnspireerd op de strandstoel. Zitplekken liggen tussen een aarden wal en tuinelementen om patiënten privacy te geven. Buiten zijn terwijl de chemo wordt toegediend, verlaagt het gevoel van stress van patiënten en komt de therapie ten goede.

Vanaf de afdeling oncologie leidt een steiger naar buiten waar in een besloten tuin onder twee grote bomen een paviljoen staat met zeven comfortabele behandelstoelen. Bij het plaatsen van de stoelen is rekening gehouden met de omgeving. Patiënten worden omgeven door planten en bloemen. Er is een afdak dat beschermt tegen zon en regen. In een aantal pilaren zitten vogelhuisjes en vlinderhotels. Naast iedere behandelstoel is een plek voor een begeleider. De locatie is toegankelijk met bedden en rolstoelen en ook maaltijden, snacks en drankjes worden buiten aangeboden.

Het paviljoen betekent een belangrijke aanvulling en verbetering van de oncologische zorg voor patiënten in Tergooi. Patiënten die een behandeling in het paviljoen ondergaan ervaren meer verbetering in welzijn en beleving dan patiënten die de behandeling in een reguliere behandelruimte ondergaan.

Nieuwbouw Tergooi Ziekenhuis

In de loop van dit jaar wordt de huidige Chemotuin gesloten in verband met de nieuwbouw van het Tergooi Ziekenhuis. Maar de ervaringen zijn zo positief dat in het nieuwe gebouw een vergelijkbare faciliteit is gepland. Er komt een grote daktuin bij de afdeling oncologie waar opnieuw de mogelijkheid zal zijn is om chemotherapie buiten te ondergaan. In de nieuwe situatie liggen de buitenplekken dichter bij de afdeling. Dat geeft patiënten een extra gevoel van veiligheid. Voor het Tergooi Ziekenhuis is het creëren van een ‘healing environment’ een bijzonder aandachtspunt bij het maken van plannen. ‘Groen’ en ‘natuurlijk’ komt terug op iedere afdeling.

Back To Top
The Green City uses Googles cookies and scripts to analyse your use of our website anonymously, so we can customise its functionality and effectiveness and display advertisements. We also use Facebook, Twitter, LinkedIn and Google cookies and scripts, with your consent, to enable social media integration on our website. If you wish to change which cookies and scripts we use, you can alter your settings below.
Annuleren